فارس گزارش میدهد؛
ترکها خواستار تعامل اقتصادی بیشتر با ایران هستند
خبرگزاری فارس: به عقیده کارشناسان اقتصادی ترکیه، ایران به عنوان یکی از پتانسیلهای اقتصادی منطقه به حساب میآید که در صورت تعامل اقتصادی بیشتر ترکیه با این کشور، میتوانند خود را هر چه بیشتر در سطح منطقه مطرح سازند.
به گزارش باشگاه خبری فارس "توانا " به نقل از خبرگزاری TRT ترکیه، کشور ایران چهارمین کشور دارای منابع نفت و گاز جهان است که در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) بعد از عربستان سعودی بیشترین حجم تولید نفت خام را دارا است.
این گزارش حاکی است کشور ایران 10 درصد ذخایر نفت و 15.7 درصد ذخایر گاز جهان را دارا است و مطابق با آمار شرکت "بریتیش پترولیوم "، در پایان سال 2007 میلادی، ایران 138 میلیارد و 400 میلیون بشکه ذخایر قطعی نفت داشته است.
بر اساس آمار صندوق بینالمللی پول نیز، ایران در سال 2006 روزانه 4.4 میلیون بشکه نفت تولید کرده است.
بنابراین گزارش همچنین بر اساس آمار ارائه شده از جانب شرکت "بریتیش پترولیوم "، ایران در پایان سال 2007 دارای 27.80 تریلیون مترمکعب ذخایر اثبات شده گاز طبیعی بوده است که این به معنای دارا بودن 15.7 درصد مجموع ذخایر گاز جهان است.
کشور ایران بعد از روسیه در جایگاه دوم کشورهای دارای ذخایر گاز قرار دارد ولی با این وجود از ترکمنستان گاز طبیعی وارد و به ترکیه صادر میکند.
بر اساس این گزارش نزدیک به 80 درصد درآمد صادراتی ایران از نفت و گاز تأمین میشود اما به دلیل نبود صنایع پالایشگاهی لازم، ایران 40 درصد نفت خام را دوباره به صورت فرآوردههای پتروشیمی وارد میکند.
این گزارش حاکی است صندوق بین المللی پول برآورد میکند ایران 17.5 درصد از حجم درآمد ناخالص داخلی سالیانه خود را صرف حمایت از سبد مصرف انرژی میکند.
بر اساس این گزارش اقدام دولت ایران در زمینه آزادسازی قیمت حاملهای انرژی و به خصوص بنزین، یک اقدام جسورانه بود که در صورت برنامهریزی مناسب و طولانیمدت می تواند به سالمسازی اقتصاد و هدایت یارانهها کمک شایانی کند.
*توجه خاص به تحصیلات عالی در کشور ایران
بنابراین گزارش، ایران که از پانزده سال قبل، برای تأمین نیروهای انسانی مورد نیاز سیستم آموزشی وسیعی را تدارک دیده است هم اکنون ثمرات این سرمایه گذاری را به چشم می بیند.
به گزارش فارس، ایران شرایط تحصیل را در مناطق محروم فراهم ساخته و اختلاف جنسیتی را در تمامی مقاطع تحصیلی کاهش داده است .
در این مدت، درصد باسوادی در بین جوانان افزایش یافت که این درصد بخصوص در بین دختران ایرانی افزایش بسیار چشمگیری داشت به طوری که تعداد دانشجویان دختر از دانشجویان پسر فراتر رفت.
*بهداشت و سلامت جامعه از اولویتهای مقامات ایرانی است
بنابراین گزارش در حالی که ایران بودجه بهداشت و سلامت را در سال 2005 به معادل 7.8 درصد درآمد ناخالص داخلی افزایش داده است، این رقم در عربستان سعودی در سال 2007 برابر با 3.4 درصد، در عراق در سال 2007 برابر با 1.4 درصد و در ترکمنستان در سال 2005 برابر با 4.8 درصد بوده است.
بنابراین گزارش در سال 2005 بودجه بهداشت بریتانیا معادل 2.8 درصد درآمد ناخالص داخلی کشور بوده است.
*تعاملات اقتصادی ایران و ترکیه
در چند سال گذشته بالا بودن قیمت نفت تا حد زیادی امکان بزرگتر کردن بدنه دولتی را فراهم کرده بود اما دولتمردان ایران برای پیشرفت بیشتر چارهای جز برنامهریزی میان مدت و دراز مدت ندارند، زیرا شرایط اقتصادی منطقه و جهان در حال تغییر است و هر کشوری باید بتواند با برنامهریزی بومی، در تمامی مراحل از شرایط سخت گذر کند.
ایران به عنوان یکی از پتانسیلهای اقتصادی منطقه آسیا در کنار کشوری مانند ترکیه می توانند خود را در سطح منطقه مطرح سازند که این مورد تنها با تعاملات بیشتر اقتصادی و اجرای برنامه مناسب توسعه بین دو کشور امکان پذیر است.
*ترکیه نقشی حیاتی برای اقتصاد ایران دارد
بنابراین گزارش ترکیه با جمعیت 73 میلیونی خود، در حوزه نفت و گاز بازاری بزرگ و مشتری بالقوه برای ایران است.
کشور ترکیه همچنین می تواند گذرگاه ورود ایران به اروپا و اقتصاد آزاد باشد و در صورت برنامهریزی درست از سوی سیاستگذاران اقتصادی ایران، این دو کشور به خوبی میتوانند از پتانسیل همسایگی و محاسن همجواری در جهت بهبود شرایط اقتصادی یکدیگر بهرهمند شوند.